Borówka 57 kcal/100g - Czekolada 532 kcal/100g

Borówka a zdrowie

„błękitny skarb”

Owoce borówki podbiły serca nie tylko Polaków, ale także wielu konsumentów na całym świecie. Borówki mają mnóstwo istotnych składników odżywczych, witamin, oraz niewielką ilość kalorii, co z pewnością doceni każdy dbający o zdrowie. Jedzmy borówki ponieważ posiadają one wiele właściwości zdrowotnych i leczniczych.

Poznaj wartości odżywcze borówki

borowki

Poprawia pamięć

To zasługa flawonoidów, w które bogata jest borówka; odwracają one przychodzące z wiekiem ubytki w pamięci. Badacze uważają, że poprawiają one istniejące połączenia w mózgu, usprawniają komunikację między komórkami i stymulują regenerację neuronów.
borowki

Zapobiega nadciśnieniu

Reguluje ciśnienie krwi i poprawia jej krążenie poprzez uszczelnianie naczyń krwionośnych, zapewnienie elastyczności i prawidłowej przepuszczalności naczyniom włosowatym osoby spożywające przynajmniej raz w tygodniu porcję borówek amerykańskich o 10 proc. rzadziej chorują na nadciśnienie. To zasługa zawartych w owocach borówki antocyjanów, związków chemicznych z grupy flawonoidów
borowki

Wspomaga zapobieganie nowotworom

Borówka amerykańska zawiera duże ilości fitoestrogenu, czyli hormonu roślinnego, który skutecznie blokuje działanie enzymów przyczyniających się do powstawania tzw. nowotworów hormonozależnych, np. niektórych nowotworów piersi. Podobne, antynowotworowe właściwości ma też zawarty w borówkach kwas elagowy
borowki

Wspomaga pracę oczu

Stosowana w leczeniu chorób oczu, takich jak zaćma i zwyrodnienie plamki żółtej. Chroni wzrok, przeciwdziała zmęczeniu oczu, pomaga w zaburzeniach mikrokrążenia w gałce ocznej, jak i przy chorobach siatkówki oka Podobno w czasie II wojny światowej brytyjscy piloci z Royal Air Force jedli borówkę w celu poprawy widzenia w nocy.
borowki

Wspomaga pracę układu pokarmowego

borówka posiada garbniki, które działają przeciwbakteryjnie - niszczą m.in. szkodliwe szczepy E. Coli. Poza tym błonnik i antyoksydanty zawarte w owocach biorą udział w usuwaniu z organizmu toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii.

borowki

Chroni przed chorobami serca

Zmniejszając poziom "złego" cholesterolu, a zwiększając poziom "dobrego". Dzięki znajdującym się w owocach pierwiastkach mineralnych, zwłaszcza selenie, cynku, miedzi i manganu, oraz witamin C, A, B, PP. Swój znaczący udział ma w tym również błonnik, dzięki któremu spora część cholesterolu jest usuwana z przewodu pokarmowego razem z toksynami i kwasami żółciowymi, zanim przenikną do układu krwionośnego.
borowki

Działa uspokajająco i przeciwbólowo

Syropy z borówki leczą kaszel i infekcje układu oddechowego. Ma silne właściwości bakteriobójcze i przeciwwirusowe.
borowki

Zawiera przeciwutleniacze niszczące wolne rodniki

Spośród 40 owoców i warzyw uznawanych za naturalne źródła antyutleniaczy borówka amerykańska ma ich najwięcej. Wolne rodniki to nieprawidłowo zbudowane atomy tlenu, będące ubocznym produktem przemiany materii, niszczą wszystko, co spotkają na swojej drodze. Utleniając cholesterol, przyczyniają się do rozwoju miażdżycy naczyń krwionośnych, która może prowadzić do zawału serca lub udaru mózgu.
borowki

Dobroczynnie działa na układ nerwowy i skórę

Oraz pomaga usuwać wszelkie toksyny z organizmu.