Owoce borówki podbiły serca nie tylko Polaków, ale także wielu konsumentów na całym świecie. Borówki mają mnóstwo istotnych składników odżywczych, witamin,
oraz niewielką ilość kalorii, co z pewnością doceni każdy dbający o zdrowie. Jedzmy borówki ponieważ posiadają one wiele właściwości zdrowotnych i leczniczych.
To zasługa flawonoidów, w które bogata jest borówka; odwracają one przychodzące z wiekiem ubytki w pamięci. Badacze uważają,
że poprawiają one istniejące połączenia w mózgu, usprawniają komunikację między komórkami i stymulują regenerację neuronów.
Zapobiega nadciśnieniu
Reguluje ciśnienie krwi i poprawia jej krążenie
poprzez uszczelnianie naczyń krwionośnych, zapewnienie elastyczności i prawidłowej przepuszczalności naczyniom włosowatym osoby spożywające
przynajmniej raz w tygodniu porcję borówek amerykańskich o 10 proc. rzadziej chorują na nadciśnienie. To zasługa zawartych w owocach borówki
antocyjanów, związków chemicznych z grupy flawonoidów
Wspomaga zapobieganie nowotworom
Borówka amerykańska zawiera duże ilości fitoestrogenu, czyli hormonu roślinnego, który skutecznie blokuje działanie enzymów przyczyniających się do powstawania tzw. nowotworów hormonozależnych, np. niektórych nowotworów piersi. Podobne, antynowotworowe właściwości ma też zawarty w borówkach kwas elagowy
Wspomaga pracę oczu
Stosowana w leczeniu chorób oczu, takich jak zaćma i zwyrodnienie plamki żółtej. Chroni wzrok, przeciwdziała zmęczeniu oczu, pomaga w zaburzeniach mikrokrążenia w gałce ocznej, jak i przy chorobach siatkówki oka Podobno w czasie II wojny światowej brytyjscy piloci z Royal Air Force jedli borówkę w celu poprawy widzenia w nocy.
Wspomaga pracę układu pokarmowego
borówka posiada garbniki, które działają przeciwbakteryjnie - niszczą m.in. szkodliwe szczepy E. Coli. Poza tym błonnik i antyoksydanty zawarte w owocach biorą udział w usuwaniu z organizmu toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii.
Chroni przed chorobami serca
Zmniejszając poziom "złego" cholesterolu,
a zwiększając poziom "dobrego". Dzięki znajdującym się w owocach
pierwiastkach mineralnych, zwłaszcza selenie, cynku, miedzi i manganu, oraz
witamin C, A, B, PP. Swój znaczący udział ma w tym również błonnik, dzięki
któremu spora część cholesterolu jest usuwana z przewodu pokarmowego
razem z toksynami i kwasami żółciowymi, zanim przenikną do układu
krwionośnego.
Działa uspokajająco i przeciwbólowo
Syropy z borówki leczą kaszel i
infekcje układu oddechowego. Ma silne właściwości bakteriobójcze i przeciwwirusowe.
Zawiera przeciwutleniacze niszczące wolne rodniki
Spośród 40 owoców i
warzyw uznawanych za naturalne źródła antyutleniaczy borówka
amerykańska ma ich najwięcej. Wolne rodniki to nieprawidłowo zbudowane
atomy tlenu, będące ubocznym produktem przemiany materii, niszczą
wszystko, co spotkają na swojej drodze. Utleniając cholesterol, przyczyniają
się do rozwoju miażdżycy naczyń krwionośnych, która może prowadzić do
zawału serca lub udaru mózgu.